Med ma špeciálnu vlastnosť. Sťahuje vlhkosť z prostredia a preto ma vlastné sterilizačné účinky. Keď sa v ňom nechá cesnak, med z neho začne vyťahovať vodu a cesnak začne fermentovať - hlavne pekne bublinkovat. Med dostane už o necelý deň tekutejšiu konzistenciu. Takto zakonzervovaný cesnak vydrží aj roky, samozrejme so stále intenzívnejšou chuťou a so zachovaním vsetkých zdraviu prospešných látok, ktoré sa napríklad varením odstránia. Ako aj alicín, ktorý je známy svojími antibiotickými, antibakteriálnymi, fungicidnými, virucidnými a protizapalovými účinkami. Po pol roku už chutí mega dobre.
- ošúpané cesnaky zalejem medom a v nádobe, do ktorej sa nedostáva vzduch, necháme minimálne pol roka.
- Pravidelne treba pretrepať
- Cesnaky zčernajú, dostáne sa do nich med, vydržia roky.
- Cesnak je takto surový chutnejší, v chrípkovom období, topka.
- Med používame do jedla, na varenie, do omáčok a zálievok.