Fire cider / oxymel 
Neverila som, skúsila som, ostala som veľmi prekvapená, takže nálev robím zas a zas.  Je hnusný, ale účinný.
Dávkovanie: preventívne 1PL denne, keď sa necítime dobre, tak 3PL denne

  • 1 BIO CITRÓN
  • 1 VEĽKÁ CIBUĽA
  • RIZÓM ZÁZVORU / POL HRNČEKA NASTRÚHANÉHO
  • KURKUMY ODHADOM TOĽKO, KOĽKO ZÁZVORU
  • 2 HLAVY CESNAKU (POZOR, NIE STRÚČIKY)
  • 2-4 JALAPENOS / CHILLI
  • 1 CHREN ( ČERSTVÝ)
  • 2 PL ČIERNE CELÉ KORENIE
  • 2 PL TYMIÁN ALEBO ROZMARÍN
  • 1 ŠKORICA (CELÁ)
  • BONUS!  JA SOM DALA VANILKU, ALE môže byť ovocie alebo iné koreniny...
  •  1 L - 2L JABLČNÝ OCOT  NA ZALIATIE SUROVÍN (raw, nepasterizovaný)
  • 3 PL MEDU - POZOR - pridáva sa nakoniec, po scedení surovín
  • Keďže sa suroviny lúhujú, vrelo odporúčam najlepšiu možnú/ bio kvalitu
  • Keď máte ingrediencie, tak to nie je nič náročné. Stačí vybrať nádobu a nastrúhať/ nakrájať: citrón, zázvor, kurkumu, cesnak, cibuľu, jalapenos, chren, pridať tymián, čierne korenie + vlastný bonus a zaliať jablčným octom. ( vždy keď dám do niečoho vlastný bonus, tak sa z toho viac teším, dajte si bonus, fakt
  • Fire cider sa lúhuje 2-3 týždňe, pričom ho treba každý deň premiešať/pretrepať
  • Po dvoch týždňoch scedíme suroviny a primiešame med
  • Prelejeme do nádoby, z ktorej nám FIRE CIDER bude chutiť :)

CHAI sirup

  • 1 ČL MUŠKÁTOVÝ ORIEŠOK
  • 3 ŠKORICE
  • 3 KARDAMOM
  • 20 KLINČEKY
  • 1-2 ANÍZ
  • 3 ČLÁNKY / PALCE ZÁZVORU
  • 2 ČL VANILKOVÁ PASTA/ VANILKA
  • REISHI 3ČL / ČIERNY ČAJ ( reishi je bezkofeínové, ak si prosíte s čiernym čajom, tak v postupe vodu nepridávajte, ale zalejte ňou rovno čaj. Pridajte ho vyluhovaný a vychladnutý)

  • Koreniny okrem muškátového orieška a reishi opražime na slabom stupni cca 5minút (aby neprihoreli, ale chytili sa)
  • Keď sú koreniny opražené, pridáme 2 hrnčeky vody alebo vyluhovaný čierny čaj
  • Necháme variť na slabom stupni aspoň 2h s pokrievkou tak, aby sa vyparovala voda, ale aj uchovala aróma
  • Keď sa polovica vody odparí, pridávam hrnček cukru/medu
  • Scedím, nechám vychladnúť
  • HOTOVO!
Do rannej ovsenej kaše, mlieka, kávy, vareného vína, iných nápojov...

Harmanček ~ rumanček ~ kamilka

Kedy

Harmančekové mlieko s medom sa podáva hodinu pred spaním, namiesto poháru vína.

Ako

  • Do 250ml mlieka pridám 1PL sušeného harmančeku
  • Tesne pred zovretím ho stiahnem z variča a nechám lúhovať 5min
  • Do teplého (nie vriaceho) mlieka pridám 1čl medu
  • Harmanček scedím a hotovo

Prečo

  • Harmanček pomáha na trávenie, stres, úzkosť a nespavosť + má mnoho mnoho ďalších benefitov
  • Tento recept mi chutí, lebo má kombináciu horkej a sladkej chuti

Ginger shot
/bez mixéru/

3 POMARANČE
3 CITRÓNY
30g ČERSTVEJ KURKUMY
60g ZÁZVORU
ŠTIPKA ČIERNEHO KOR.
FĽAŠA
  • Ako prvé bude treba nastrúhať zázvor a kurkumu. Čerstvá kurkuma veľmi farbí, preto odporúčam neobľúbenú dosku a v tomto prípade aj rukavicu (farba ostáva na rukách 2dni)
  • Ďalej odšťavíme citrusy a pridáme štipku čierneho korenia
  • všetko zmiešame  a dáme do chladničky na noc alebo aspoň na 6h
  • Ak vám nejde dole nálepka z flaše, odporúčam tento trik:
    zmiešam sódu a olej do konzistencie masky alebo pasty a natriem na lepkavú časť flaše.
    Nechávam pôsobiť cca 20-30 min. Potom zoškrabem kefou
  • Ginger shot scedíme
  • HOTOVO!

Poznámky:

  • spotrebujete do 5-7dní
  • odporúčam denne iba jeden shot
  • odporúčam všetky suroviny v bio kvalite, kurkumu a zázvor obzvlášť, kedže sa luhujú neošúpané
  • s receptom sa dá hrať, napríklad nabudúce vyskúšam pridať chilli alebo šťavu z brusníc :)

Sirup z ihličia

  • 1 DL VODA
  • 1 DL CUKOR
  • 1 DL IHLIČIE (môže byť viac)

  • Do horúcej vody pridám cukor, nechám roztopiť
  • Prelejem do flaše, nechám vychladnúť
  • Pridám ihličie
  • V chladničkej nechám deň - dva
  • HOTOVO!
Mimo bežného použitia ako sladidlo ( kaša, jogurt, čaj) sa hodí k alko nápojom ( gin, vodka).

Zázvorové pivo

Recept je zatiaľ v highlightoch na instagrame, tu:

SHOYU /Sójová omáčka

Recept je zatiaľ v highlightoch na instagrame, tu:
https://www.instagram.com/stories/highlights/17843382488310288/

Cesnak v mede

Med ma špeciálnu vlastnosť. Sťahuje vlhkosť z prostredia a preto ma vlastné sterilizačné účinky. Keď sa v ňom nechá cesnak, med z neho začne vyťahovať vodu a cesnak začne fermentovať - hlavne pekne bublinkovat. Med dostane už o necelý deň tekutejšiu konzistenciu. Takto zakonzervovaný cesnak vydrží aj roky, samozrejme so stále intenzívnejšou chuťou a so zachovaním vsetkých zdraviu prospešných látok, ktoré sa napríklad varením odstránia. Ako aj alicín, ktorý je známy svojími antibiotickými, antibakteriálnymi, fungicidnými, virucidnými a protizapalovými účinkami. Po pol roku už chutí mega dobre.



  • ošúpané cesnaky zalejem medom a v nádobe, do ktorej sa nedostáva vzduch, necháme minimálne pol roka. 
  • Pravidelne treba pretrepať
  • Cesnaky zčernajú, dostáne sa do nich med, vydržia roky. 
  • Cesnak je takto surový chutnejší, v chrípkovom období, topka. 
  •  Med používame do jedla, na varenie, do omáčok a zálievok. 

Nedopísané

  • Amazake
  • Fermentované maté
  • Brusivo (brusnicové pivo)
  • Cider
  • Rakytníkový sirup
  • Kimchi
  • Hot sauce
  • Kvas

Inšpirujem sa @herbalacademy, varím podľa @surovadcerka a fermentujeme so Samuelom Chovancom.

viac na @viktoria.revicka